Erkek Boşanma Davası Açar Kadın Kabul Etmezse Ne Olur?

Erkek Boşanma Davası Açar Kadın Kabul Etmezse Ne Olur?

Erkek Boşanma Davası Açar Kadın Kabul Etmezse Ne Olur?

Hukuken boşanma davasını kadının veya erkeğin açmasının hiçbir farkı bulunmamaktadır.

Şunu da belirtmek gerekir ki; ilk davayı açan kişi olmakla, açılmış davaya karşı dava açmak arasında da herhangi bir fark bulunmamaktadır.

Önemli olan tek şey iddialarınızın delilleriyle ispatlanması ve boşanma dava dosyanızın usulüne uygun bir şekilde mahkeme önüne getirilmesidir.

Erkek boşanma davası açar ve kadın bu davayı kabul etmezse dava çekişmeli olarak görülür.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl İlerler?

Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olarak ikiye ayrılır. Anlaşmalı boşanma davasında mahkeme süreci genellikle yalnızca bir duruşma sürer.

Duruşmada hakim tarafların anlaşmış oldukları hususları yazdıkları anlaşmalı boşanma protokolüne bakar.

Eğer protokol hukuken kabul edilebilirlik kriterlerini karşılıyorsa anlaşmalı boşanma davasını kabul eder.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl İlerler?

Çekişmeli boşanma davası ise çok daha uzun, ortalama 1-2 yıl sürer.

Bu davada hakim pek çok duruşma yapar, iddiaları dinler, savunmaları dinler, delilleri toplar, tanık dinler, geçici hukuki koruma kararları verir ve en sonunda nihai kararını açıklar.

Çekişmeli boşanma davası açmak için dava dilekçesi yazmalısınız. Bu dilekçede boşanma nedenleri, kusur gibi konulara ilişkin iddialarda bulunmalısınız.

İddialarınıza ilişkin maddi vakıaları delilleri ile ispatlamalısınız. İspatlamış olduğunuz hususlara ilişkin de açık hukuki taleplerinizi mahkemeye bildirmelisiniz.

Örneğin aldatıldığı için boşanma davası açacak bir kişi özel boşanma nedeni olan “zina” boşanma nedenine veya genel boşanma nedeni olan “evlilik birliğinin temelinden sarsılması” nedenine dayanmalıdır.

Bu olgu-maddi vakıanın mevcudiyeti otel kayıtları, tanıklar, sosyal medya gönderileri, mesajlaşma kayıtları, fotoğraf ve benzeri birçok delil ile ispatlanabilir.

 Zina-aldatma ispatlanırsa kendiliğinden kusur da ispatlanmış olacaktır. Aldatan tarafın değil de aldatılanın hukuken kusurlu kabul edilmesi mümkün değildir.

En sonunda da talepler iletilmelidir. Boşanma talebi, maddi tazminat talebi, manevi tazminat talebi, çocukların velayeti, nafaka talepleri mahkemeye sunulmalıdır.