Instagram Alışverişlerinde İade Hakkımız Var Mı?

Instagram Alışverişlerinde İade Hakkımız Var Mı?

Instagram Alışverişlerinde İade Hakkımız Var Mı?

Instagram ve diğer online mecralardan yapılan tüketici alışverişleri 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda düzenlenen mesafeli sözleşmesi kapsamına girmektedir.

Bu kapsamda tüketici, kanunda düzenlenen haklara satıcının onayına ihtiyaç duymaksızın sahiptir.

Online Alışveriş Nedir?

Satıcı ve tüketicinin fiziki olarak aynı ortamda bulunmadığı, sözleşmenin dijital ortamda verilen onay ile kabul edildiği her türlü satış online alışveriş kapsamındadır.

Instagram/Butik Alışverişlerinde Karşılaşılan Sorunlar

İnternet üzerinden alışveriş yapma alışkanlığı hayatımıza Trendyol, Hepsiburada, Amazon gibi büyük şirketler tarafından dahil edilmiştir.

Bu şirketler yapılan alışverişi güvenli hale getirmek için iade, ürün şikayeti gibi konularda tüketiciye geniş imkanlar tanımaktadır.

Ancak günümüzde online alışveriş alışkanlığının artması ile birlikte Instagram gibi online satış için tasarlanmamış sosyal medya araçları da online satışta aracı olarak kullanılmaya başlanmaktadır.

Bugün Instagram’da butik hesapları olan ve daha çok tüketiciye bu şekilde ulaşan, alışveriş için ise bu butiklerin küçük ölçekli internet sitelerine ulaştığımız yüzlerce hesap bulunuyor.

Ancak bu yöntem kullanılarak yapılan alışverişlerde yaşanan herhangi bir sorunda bir muhatap bulmak ne yazık ki oldukça zor.

Bazı butik hesapları Instagram hesaplarında;

  • “İADE YAPILMAZ!”
  • “DEĞİŞİM YOKTUR”

Gibi ifadelere yer vermektedir.

Peki bu ifadelerin tüketici bakımından bir geçerliliği var mıdır?

Bu tip internet üzerinden yapılan alışverişler 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda düzenlenen mesafeli sözleşme kapsamındadır.

Bu düzenlemede tüketicinin hakları sayılmıştır.

Satıcı tüketicinin haklarını kanuna aykırı olarak kısıtlayamaz ve kaldıramaz.

Bu nedenle satıcılar tarafından biyografide yazılan iade olmadığına ilişkin ifadeler, satıcıya ulaştığınızda iade yapılmadığına ilişkin şirket politikaları olduğu gibi söylemlerin hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır.

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına yani iade hakkına sahiptir.

Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. 

İade Kabul Edilmemesi Durumunda Ne Yapılması Gerekir?

Siz hakkınızı bilseniz ve iade talebinizi satıcıya iletseniz bile satıcı hukuka aykırı ve haksız olarak iade hakkınızı kabul etmeyebilir. Peki böyle bir durumda tüketici nasıl bir yol izlemeli?

Söz konusu iade hakkınızı on dört gün içinde kanuni düzenlemeye uygun olarak bildirdiğiniz halde satıcı iade talebinizi kabul etmezse, buna ilişkin olarak il ve ilçe tüketici hakem heyetlerine başvurarak şikayetinizi bildirebilir ve ücret iadesine hak kazanabilirsiniz.

Av. Aslıhan Erbay (Link: https://duralhukuk.com/av-asl%C4%B1han-erbay )