Müşterek Çocuğun Yurt Dışına Çıkması İzne Tabi Midir?

Müşterek Çocuğun Yurt Dışına Çıkması İzne Tabi Midir?

Müşterek Çocuğun Yurt Dışına Çıkması İzne Tabi Midir?

Velayeti Elinde Bulunduran Taraf Müşterek Çocuğu Karşı Tarafın Muvafakati Olmaksızın Yurt Dışına Çıkarabilir mi?

            Türk Hukuk Sisteminde, müşterek çocuğun velayet hakkını elinde bulunduran taraf, karşı tarafın izni ve muvafakati olmaksızın müşterek çocuğu yurt dışına çıkarabilir. Bununla birlikte velayeti elinde bulunduran taraf müşterek çocuk ile birlikte yurt dışına yerleşme kararı da alabilir. Tüm bunlar velayetin doğal sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Anayasa’da düzenlenen seyahat özgürlüğü hakkının kullanılabilmesi herhangi bir muvafakate bağlı değildir.

            Hangi Durumlarda Muvafakatname Aranır?

            Türk Hukuk sisteminde, müşterek çocuğun velayet hakkını elinde bulunduran taraf çocuğun üstün yararı da göz önünde bulundurularak velayet hakkını kullanır ve muvafakatnameye ihtiyacı yoktur. Ancak seyahat edilecek ülkelerden bazıları velayeti elinde bulunduran taraftan, karşı tarafın muvafakatinin olduğuna dair belge isteyebilir.

            Bu halde velayeti elinde bulundurmayan tarafından noter kanalıyla muvafakatname verilir. Yurt dışına çıkış için verilen muvafakatname son 6 ay içerisinde düzenlenmiş olmalıdır. Ancak ilgililerce herhangi bir geçerlilik süresi öngörülmüşse belirtilen süre kadar muvafakatname geçerliliğini korur.

            Velayeti Elinde Bulundurmayan Taraf Muvafakatname Vermekten Kaçınırsa Dava Yoluna Başvurabilir miyim?

            Evet, bu halde Aile Mahkemelerine başvurularak çocuğun yurt dışına çıkış izni için mahkemeden muvafakatname verilmesi talep edilebilir.

            Unutulmamalıdır Çocuğun Üstün Yararı Her Şeyden Önce Gelir.

            Velayeti elinde bulunduran taraf çocuğun eğitimi, bakımı, yaşanılacak yer vb. durumlarla ilgili her türlü kararı kendi başına verebilmektedir. Ancak velayeti elinde bulunduran tarafça alınan kararlar çocuğun üstün yararı ile çatıştığı durumlarda, velayeti elinde bulundurmayan tarafın dava hakkının doğabileceği unutulmamalıdır.