Ticari reklam yönetmeliğine uygun olmayan ve haksız ticari uygulama barındıran tüm reklamlar tüketiciler tarafından aşağıdaki link üzerinden şikayet edilebilir.
https://ereklam.gtb.gov.tr/Sikayet/Index
Reklam Kurulu şikayeti ile sadece reklam verene reklam durdurma cezası veya idari para cezası verileceği, mağduriyetinizi gidermek için yasal yollara başvurmanız gerektiğini unutmayınız.
Reklamlara ilişkin şikayet başvurularında reklamın yayınlandığı mecra ve tarihin sizden isteneceğini unutmayınız.
Haksız ticari uygulamaların şikayetinde de bilgi ve belge yüklemesi yapmanız gerekecektir. Öteki türlü şikayetiniz dikkate alınmayabilir.
Şikayet edilen reklamın yazılı ya da basılı bir örneği sisteme yüklenmelidir.
Fenomenler Nereye Şikayet Edilir?
Sosyal medyada içerik üretenler halk arasında “fenomen”, “influencer” ve benzeri isimlerle anılmaktadır.
Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı kılavuzda bu kişilere “Sosyal Medya Etkileyicileri” denilmiştir.
Sosyal medya etkileyicilerinin yapmış olduğu reklamlar tüm diğer geleneksel reklam kurallarına bağlı ve idari yönden Reklam Kurulu’nun denetimindedir.
Bu nedenle sosyal medya etkileyicileri de yukarıdaki link üzerinden şikayet edilebilirler.
Reklam Kurulu Ne İş Yapar?
Reklam Kurulu Ticaret Bakanlığı’na bağlı idari bir kurumdur. Reklamların idari denetimi Reklam Kurulu tarafından yapılmaktadır.
Denetimin idari olmasından dolayı idari işlemin iptali davası ile Reklam Kurulu kararlarının iptali sağlanabilir.
Doğrudan ve dolaylı olarak tüketicilere yönelik herhangi bir mecrada yer alan ticari reklamlar ve haksız ticari uygulamalar hakkında inceleme ve denetim yapmaya yetkili tek idari otorite olan Reklam Kurulu, 19 üyeye sahip olup bunların 10 tanesi kamu kurum ve kuruluşlarını temsil ederken, 9 tanesi sivil toplum örgütlerini temsil etmektedir.