Sabit Sermaye Yatırımı ile Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Sabit Sermaye Yatırımı ile Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Sabit Sermaye Yatırımı ile Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Türk kanunlarına göre vatandaşlık doğumla ya da sonradan kanunun düzenlediği hallerde kazanılmaktadır.

Yabancı uyruklarının Türkiye’de yapacakları belirli tutar ve kapsamdaki yatırımları sayesinde de Türk vatandaşlığı kazanabilmesi Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda istisnai hallerde vatandaşlık kazanımı kapsamında değerlendirilmiştir.

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılmasıyla ilgili hususlar 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK), 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu (TVK) ve diğer sair yasal mevzuatta düzenlenmiştir.

Kanunda birçok farklı yatırım şekli düzenlenmiştir.

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te de sayılan yatırım türlerinden biri sabit sermaye yatırımıdır. Bu yatırımın şekli, tutarı ve daha ayrıntılı hususlar ayrıca Cumhurbaşkanlığı kararları ile de düzenlenmiştir.

Sabit Sermaye Yatırımı Nedir?

Sabit sermaye; taşınmaz, mülk, bina gibi varlıklar için yapılan yatırımları kapsayan sermaye türüdür. Sabit sermaye yatırımları derken, yeni üretim için temin edilmesi gerekilen araçların temini için yapılan harcamalar kastedilmektedir.

Vatandaşlık İçin Sabit Sermaye Yatırım Şartları Nelerdir?

Öncelikle sabit sermaye yatırımı yolu ile Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı yatırımcının en az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında yatırım yapması gerekmektedir.

Başvuru yapacak olan yabancı yatırımcının Türk lirası dışındaki bir para cinsiyle yatırım yapması son değişiklikle şart koşulmuştur.

Yapılan sabit sermaye yatırımının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespiti gerekmektedir.

Yatırımın Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya yatırılması gerekmektedir.

Yapılacak sabit sermaye yatırımının türü de önem teşkil etmektedir. Örneğin yalnızca gayrimenkul satın alınması sabit sermaye yatırımı olarak değerlendirilmemektedir.

İzlenmesi Gereken Prosedür

Sabit sermaye yatırımına ek olarak vatandaşlık talebinde bulunacak yabancı yatırımcının ayrıca UYGUNLUK BELGESİ alabilmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurması gerekmektedir.

Yabancı uygunluk belgesini aldıktan sonra 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 31. Maddesinin J bendi uyarınca KISA DÖNEM İKAMET İZNİNE BAŞVURMALIDIR.

Yukarıda sayılan uygunluk belgesi alındıktan ve kısa dönem ikamet iznini de aldıktan sonra Türk vatandaşlığı için başvuru artık yapılabilmektedir.

Yatırım Yoluyla Vatandaşlıkta Başvurunun Kabulüne Kim Karar Vermektedir?

Yapmış olduğu yatırıma dayalı olarak vatandaşlık başvurusunda bulunan yabancının başvurusunun sonucuna Cumhurbaşkanı’nca karar verilmektedir.

Yatırım yapan yabancının aile Türk vatandaşlığını kazanabilir mi?

Yabancı Yatırımcının Ailesi De Türk Vatandaşlığı Hakkından Yararlanabilir Mi?

Yabancı başvurucu yatırım yolu ile Türk vatandaşlığını kazandığında eşi ve bakmakla sorumlu olduğu reşit olmayan çocukları da Türk vatandaşlığını başkaca bir koşula ya da prosedüre gerek kalmadan kazanabilmektedir.

Yatırım Yaptıktan Sonra Vatandaşlığa Başvurmak İçin Türkiye’de İkamet Şartı Aranmakta Mıdır?

Yabancı başvurucu Türkiye’ye gelmeden de vatandaşlık başvurusunu avukatı aracılığıyla yapabilmektedir.