Sürekli Arayan Ev Sahibini Şikayet Edebilir Miyim?

Sürekli Arayan Ev Sahibini Şikayet Edebilir Miyim?

Sürekli Arayan Ev Sahibini Şikayet Edebilir Miyim?

Son zamanlarda yaşanan fahiş kira artışları ile birlikte ev sahibi ve kiracılar arasında kira bedelinin ne olacağına dair uyuşmazlıklara sıklıkla rastlıyoruz.

Ev sahiplerinin kanunda koşulları oluştuğu takdirde kira bedelinin tespiti ve tahliye davası açma hakkı olduğunu hatırlatmakla birlikte ev sahibim kanunda belirtili şartlar oluşmadığı halde evi tahliye etmem ya da kira bedelini arttırmam için sürekli telefonla beni arıyor, mesaj atıyor kapıma geliyor ve beni rahatsız ediyor diyorsanız ev sahibinin bu eylemleri Türk Ceza Kanunu uyarınca Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma suçunu oluşturabilir.

Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Nedir?

         Türk Ceza Kanunu madde 123: Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. 

         Madde metninden de anlaşılacağı üzere kanunda belirtilen suçun oluşabilmesi için belli başlı seçimlik hareketlerin yapılması gerekmektedir. Bu hareketler:

  • Bir kişiye sırf rahatsızlık vermek, huzursuz etmek maksadıyla telefon edilmesi,
  • Bir kimseyi rahatsız etmek amacıyla gürültü yapılması,
  • Bir kimsenin huzurlu bir hayat yaşamasını engellemek maksadıyla başkaca bir hukuka aykırı harekette bulunulması şeklinde işlenebilecektir.

Bu suç tipi ile, insanların huzurlu bir hayat sürdürmesi amaçlanmaktadır. Kanun metninde belirtilen fiillerin bir kez yapılması suçun oluşması için yeterli değildir. Önemli olan bu fiillerin sürekli ve ısrarlı bir şekilde belirli kişiye yönelik huzurunu bozmak kastıyla gerçekleştirilmesidir.

Ev Sahibim Israrla ve Sürekli Beni Arıyor Nereye Şikayet Edebilirim?

  • Size en yakın karakola gidip delilleriniz ile birlikte şikayetçi olabilirsiniz,
  • Cumhuriyet Başsavcılığına hitaben verilecek bir dilekçe ile delillerinizi de ekleyerek suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Önemle belirtmek gereklidir ki, ev sahibi – kiracı arasında geçen her telefon konuşması, mesaj ya da meydana gelmiş başka eylemlerin suç oluşturup oluşturmayacağı dikkatle incelenmelidir. Şartları oluşmadığı takdirde ev sahibi ve kiracılar arasında meydana gelen en küçük anlaşmazlığı yargıya taşımak kolluk kuvvetlerini ve savcılığı meşgul etmek anlamına gelecektir. Bir suçun işlendiği izlenimi vermeyen bir hal sebebiyle şikayet oluşturmanız sonucunda haklıyken haksız duruma düşme ihtimalinizin bulunabileceği unutulmamalıdır.

Ev Sahibimi Şikayet Ettim Sonucunu Bilmiyorum, Karakol ya da savcılık aracılığıyla yaptığınız şikayetin akıbetini adliyeye giderek savcılık dosyasından öğrenebilirsiniz.

Ceza hukukunun alanına giren uyuşmazlıklarda uzlaştırma prosedürü ile hukuk davasına konu uyuşmazlıklarda arabuluculuk süreci ile ve dava açıldıktan sonra her zaman ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların giderilebileceği unutulmamalıdır.

Kötü ev sahibi kiracısını ev sahibi yaparmış kim bilebilir ki…