Trendyol Marka Tescil Belgesi ve Marka İhlali

Trendyol Marka Tescil Belgesi ve Marka İhlali

Trendyol Marka Tescil Belgesi ve Marka İhlali

Trendyol Sınai Mülkiye Kanunu’nda belirlenen yükümlülüklere uymak adına markalı ürünlerini satmak isteyen satıcılardan marka tescil belgesi istemektedir.

Marka tescil belgesi marka sahibinin marka üzerindeki haklarının ispatı için Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescillenmiş bir belgedir.

Bu belge adeta bir tapu senedi veya araç ruhsatı gibidir. Yani tapu senedi nasıl taşınmazın kime ait olduğunu hemen ispatlıyorsa, ruhsat nasıl hukuken aracın kime ait olduğunu ispatlıyorsa, marka tescil belgesi de marka haklarının kime ait olduğunu hemen ispatlamaya yarar.

Marka Nedir? Ne İşe Yarar?

Markalar ürün ve hizmetlerini pazarlayanların ürün veya hizmetlerini diğerlerinden ayırdedilmesine yarayan yazı ve işaretlerdir.

Markalar tüketiciler nezdinde önemli olduğu için hukuken de koruma altına alınmıştır. Marka haklarını ihlal etmek tazminat gerektirdiği gibi aynı zamanda suçtur.

Marka Tescili Zorunlu Mu?

Bir markanın haklarına sahip olmak için Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescil ettirmek zorunluluğu yoktur. Ancak marka tescil belgesi yukarıda da açıklandığı üzere ispat kolaylığı sağlar.

Öteki türlü tescilsiz olan markanızın haklarının size ait olduğunu ispatlamak için mahkemeye gitmeniz gerekmektedir.

Tescilsiz markanızın hakları ihlal edildiğinde her ihlalde mahkemede dava açmak zorunda kalırsınız.

Marka Hakkı İhlali?

Esasında tescilli marka haklarının ihlalinde de her ihlalde mahkemede dava açmak zorunda kalırsınız ancak tescil belgesinin varlığı marka haklarınızı ihlal eden çoğu kurum ve kişiye karşı ihlali bırakmalarını istediğinizde pratikte çok fayda sağlar.

Zira marka tescil belgesi ile başkaca bir tespite gerek kalmadan ilgili markanın haklarının size ait olduğu ispatlanmış olur. Mahkemeye sadece tazminat hesabı yapmak düşer.

Buybox ve Marka Hakkı

Pazaryeri modeli ile e-ticaret yapılması ile buybox sistemi doğmuştur. Marka hakları da bir anda hiç olmadığı kadar kolay ihlal edilebilir bir hakka dönüşmüştür.

Zira özellikle tescilli olmayan markaların korunması buybox sisteminde teklif vermenin çok kolay olması nedeniyle iyice zorlaşmıştır.

Tescilli olmayan markaların hakları buybox sisteminde satış teklifi verilerek kolayca ihlal edilebilmektedir.

Bu durumda aşağıdaki davalar açılabilir;

  • Haksız rekabetin durdurulması, önlenmesi davası
  • Maddi tazminat davası
  • Ticari itibar kaybı nedeniyle manevi tazminat davası
  • Marka hakkını ihlal edenin elde etmesi mümkün görülen menfaatlerin tescilsiz marka hakkı sahibine faiziyle iadesi davası

Siz de marka tescili yaptırmak, tescilsiz markanızın girilen buybox’ından diğer satıcıları çıkarmak, tazminat davası açmak, sayfanıza gelen kötü yorumlar nedeniyle tazminat almak istiyorsanız iletişim formunu doldurun.

İletişim