Kendi web sitenizde veya Trendyol, Hepsiburada, Amazon gibi pazaryerlerinde elektronik mağazalarınızda sattığınız ürünlerin fotoğrafları hukuken koruma altındadır.
Fotoğrafların çalınması nedeniyle başvurulabilecek hukuk kuralları aşağıda sıralanmıştır;
- Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu içerisindeki güzel sanat eserlerinin veya bedii vasfı olmayan fotoğrafların faydalandığı korumalardan faydalanabilirsiniz,
- Sınai Mülkiyet Kanunu içerisinde düzenlenen tasarımların korunmasından faydalanabilirsiniz,
- Türk Ticaret Kanunu haksız rekabet hükümlerinden faydalanabilirsiniz,
- Türk Borçlar Kanunu haksız rekabet hükümlerinden faydalanabilirsiniz.
Tüm Ürün Fotoğrafları Hukuken Korunur Mu?
E-ticaret yaparken ürünlerin fotoğraf çekimlerine çok fazla emek harcanmaktadır. Hukuken bu emekler koruma altındadır.
Ancak ürün fotoğrafları her somut olaya göre farklı hukuk kurallarına göre koruma altında olabilir.
Zira her fotoğraf Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasından faydalanamaz ancak başkaca kanun hükümlerinden ürün fotoğraflarınız hala koruma altında olabilir.
Bu nedenle Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre açmış olduğunuz bir dava reddedilebilir ancak Türk Ticaret Kanunu haksız rekabet hükümlerine göre dava açmış olsaydınız belki de davanızı kazanabilirdiniz.
Ürün Fotoğrafını İzinsiz Kullanmak Suç Mudur?
Ürün fotoğraflarının izinsiz alınıp kullanılması suçtur.
Ancak yukarıda açıklandığı gibi suçun hukuki temeli değişebilir.
Zira eser niteliğinde olmayan bir fotoğraf Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre korunamayacağından Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda düzenlenen suçlardan şikayet yapılması halinde savcılık takipsizlik kararı verecektir ve iddianame düzenleyerek şüpheli hakkında ceza davası açmayacaktır.
Ancak eser niteliğinde olmayan bir fotoğrafın izinsiz alınıp kullanılması Türk Ticaret Kanunu’na göre haksız rekabet oluşturuyorsa bu durum haksız rekabet suçunu oluşturacağından savcılığın bu konuda iddianame düzenleyerek şüpheli hakkında ceza davası açması gerekmektedir.
Bir Fotoğrafı İzinsiz Kullanmanın Cezası Ne Kadar?
Bir fotoğrafı hak sahibinin yazılı izni olmaksızın kullanan, çoğaltan, dağıtan, değiştiren, yayımlayan, satan, kiralayan, depolayan kişi 1 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezası alır.
Başkasına ait fotoğrafa, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır.
Ad koyma fiilinin dağıtmak veya yayımlamak suretiyle işlenmesi hâlinde, hapis cezasının üst sınırı beş yıl olup, adlî para cezasına hükmolunamaz.