Trendyol’da Marka Hakkı İhlali

Trendyol’da Marka Hakkı İhlali

Trendyol’da Marka Hakkı İhlali

Trendyol’da elektronik mağaza açtınız, kendi satış sayfalarınızı oluşturdunuz ve kendi markanızla satış yapıyorsunuz. Ama o da ne birisi sizin markanızla satılan ürünlerin olduğu Buybox’a çok ucuz teklif veriyor. Bu nedenle Buybox’ı kaybettiniz, tüm ciroyu diğer elektronik mağaza yapıyor, o kadar emek boşuna mıydı?

Merak ettiniz araştırıyorsunuz ancak internette hiç bilgi yok. Facebook’da e-ticaret gruplarına yardım için yazdınız belki de birkaç avukatlık bürosunu aradınız ve markanız tescilsiz yapacak hiçbir şey yok dendi. Trendyol’sa oluşturduğunuz şikayetlere bakmıyor bile. Marka tescil belgenizi soruyor, hatta marka tescil belgenizi sunmanıza rağmen hiçbir işlem yapmak istemiyor.

Bu makalede size e-ticaret yapanların başına bela olan bu durumun çözümünü anlatacağım.

Tescilsiz Marka Hukuken Korunur Mu?

Kısa cevap tescilsiz marka aynı Marka ve Patent Kurumu’na tescil edilmiş markalar gibi korunur. Sadece tescilli markayı korumak (elinizde marka tescil belgesi olduğundan) daha kolaydır. Zira tescilli olan markanın size ait olduğunu ispat pek kolaydır, tescil belgenizi gösterdiniz ve bitti. Tescil belgesi adeta bir tapu senedi gibi hakkınızın mevcudiyetini kolayca ispatlar.

Tescili olmayan markanınsa size ait olduğunu karşı tarafa açacağınız tazminat davası içerisinde öncelikle ispatlamanız gerekecektir. Esasında markanız tescilli olsun veya olmasın zaten haklarınızın size teslim edilmesi için tazminat davası açmak zorundasınız. Tescilli olan markanızla ilgili tazminat davasında mahkeme hemen tazminat kalemlerini hesaplamaya girişecektir ancak tescilsiz markanın size ait olduğunu önce ispatlayacaksınız ki mahkeme tazminata hak kazandığınızı bilsin ve tazminat kalemlerini hesaplasın.

Marka Hakkı İhlali Suç Mudur?

Marka hakkı ihlali suçtur. Marka hakkı ihlal edilen kişinin şikayeti üzerine hak ihlali yapan kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5000 gün adli para cezası verilir.

Tescilsiz Marka Hakkı İhlali Suç Mudur?

Tescilsiz marka hakkı ihlali de suçtur ancak tescilli markaların ihlali Sınai Mülkiyet Kanunu hükümleri uyarınca cezalandırılırken, tescilsiz marka hakkı ihlali Türk Ticaret Kanunu haksız rekabet hükümleri uyarınca cezalandırılır. Burada düzenlenen ceza 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.

Trendyol’a Dava Açabilir Miyim?

Trendyol’da tüm şirketler gibi hukuki ve cezai sorumluluk gerektiren fiilleri nedeniyle yaptırımlara maruz kalabilir. Marka tescil belgenizi Trendyol’a göndermenize rağmen işlem yapılmaması halinde Trendyol’unda hukuki sorumluluğu elbette doğacaktır. Bu sorumluluk hem tazminat sorumluluğu hem cezai sorumluluk şeklinde kendini gösterir.

Tescilsiz marka hakkı ihlalleri için konu duruma göre değişebilmektedir. Eğer Trendyol uygulamaları sebebiyle haksız rekabete maruz kaldığınızı düşünüyorsanız özel durumunuzu değerlendirebilmemiz için iletişim formumuzu doldurunuz.

İletişim Formu