Türk vatandaşları yabancı ülkelerde iki şekilde evlenebilmektedir;
- Eşlerden ikisinin de Türk olması şartıyla Türk Konsoloslukları önünde evlenme
- Yabancı makamlar önünde evlenme
Yabancı ülkede yapılan evlilikler eğer ki yurtdışındaki Türk makamları önünde yapılmamışsa doğrudan Türk makamları önünde tanınmış olmaz.
İki Türk vatandaşının yurtdışında yabancı makamların önünde evlenmesi ya da bir Türk vatandaşının yabancı biriyle evlenmesi evliliğin kendiliğinden Türk hukuku tarafından tanınmasını sağlamaz.
Yabancı Makamlar Önünde Yapılan Evliliğin Geçerliliği
Yurtdışında yapılan evliliklerin Türk makamları önünde geçerli olabilmesi için en önemli şart evliliğin Türk mevzuatlarına, kamu düzenine aykırı olmamasıdır.
Örneğin Türkiye’de kadın ve erkek için belirlenen evlenme yaşının altında yapılan evlilikler hiçbir şekilde Türkiye’de geçerli bir evliliğin sonuçlarını doğurmaz.
Yabancı Makamlar Önünde Yapılan Evliliğin Bildirimi
2169 Sayılı Evlendirme Yönetmeliği 11.maddesinin uyarınca bulunulan yabancı ülkenin yetkili makamları önünde yapılan evlilik Türk mevzuatına aykırı olmaması şartıyla Türkiye’de de geçerlidir.
Ancak bu evliliğin Türk makamlarına bildirilmesi gerekir.
Bildirimin Süresi
Yabancı makamlar önünde yapılan evlilik, evlilik tarihinden itibaren 30 GÜN İÇİNDE Türk makamlarına yapılmalıdır.
Bildirim Süresi Hak Düşürücü Bir Süre Midir?
Evlilik Yönetmeliğinde öngörülen 30 günlük süre hak düşürücü bir süre değildir. Bu süre geçtikten sonra da evlilik Türk makamlarına bildirilebilir.
Evlilik Bildiriminin Süresi Geçerse Ne Olur?
İdare, yabancı ülkede yapılan evliliklerini 30 günlük süre içerisinde bildirmeyen Türk vatandaşlarına idari para cezası öngörmüştür.
Tanıma Davası Yoluyla Evliliğin Tanınması
Yurtdışında yabancı makamlar önünde yapılan evliliklerin Türk hukukunca tanınmasının tek yolu evlendikten sonra Türk makamlarına yapılacak bildirim değildir.
Bir Türk bir yabancının veya iki yabancının yurtdışında yabancı makamlar önünde yaptıkları evlilik TANIMA DAVASI yolu ile de Türk hukukunca tanınması sağlanabilir.
Bu tanıma yapılmadan yapılan evliliğin Türkiye’de hükmü yoktur.
Örneğin Almanya’da Alman vatandaşı bir yabancıyla evlenmiş bir Türk vatandaşı evliliği 30 gün içinde bildirmez ya da tanıma davasıyla evliliğini tanıtmazsa Türkiye’de hala bekar sayılır.
Yetkili Mahkeme
Evliliğin tanınması için açılacak davada yetkili mahkeme, davalı tarafın Türkiye’deki ikametgahı mahkemesidir.
Davalı tarafın Türkiye’de ikametgahı bulunmuyor ise, sakini olduğu yerin mahkemesi yetkilidir.
Bu da yok ise boşanma tanıma tenfiz davası için, Ankara, İstanbul, İzmir mahkemeleri yetkilidir.
Dava Süresince Türkiye’de Bulunmak Zorunlu Mu?
Tanıma davası için Türkiye’ye gelinmesine gerek yoktur.
Türkiye’de aldığınız bir boşanma veya evlenme kararının tanıma ve tenfizi için Türkiye’de baroya bağlı çalışan bir avukata vekalet vermeniz yeterlidir.