Türkiye Dışından Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye Dışından Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye Dışından Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yabancılar için çalışma izni başvuruları izni vermeye yetkili kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır.

Çalışma izni başvuruları yabancının bulunduğu konuma göre farklılık göstermektedir.

Türkiye’de bulunan yabancılar yurt içinden, Türkiye dışında bulunan yabancılar ise yurt dışından başvurularını yapmaktadır.

Her iki başvuru türü için de yabancı işçi ile Türkiye’de bulunan işveren arasında geçerli bir iş akdinin bulunması zorunludur.

Yurtdışı Başvuruları

Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı çalışma izni için başvurusunu vatandaşı olduğu ya da yasal olarak ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri ve konsolosluklarına yapacaktır.

Bilgi ve belge eksikliği olmayan usulüne uygun yapılan başvuruların 30 GÜN İÇİNDE değerlendirileceği mevzuatta düzenlenmiştir.

Yabancı başvuruyu yaptıktan sonra kendisine bir referans numarası verilmektedir. Bu referans numarasını Türkiye’deki işverenine bildirmesi gerekmektedir.

Yurt dışı temsilciliklerine yapılan başvurudan sonra yabancının yanında çalışacağı işverenin de e-Devlet portalı üzerinden yabancının gönderdiği referans numarası ile elektronik başvuru yapması gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gerekilen husus işverenin elektronik başvuruyu yapabilmesi için öncelikle elektronik ortamda İŞVEREN KAYDINI OLUŞTURMASI gerekmektedir. Buna KEP HESABI da denilmektedir.

Başvuru olumlu değerlendirildiği takdir gerekli harçlar işverence Türkiye’de ilgili bankaya yatırılır.

Başvurucu yabancı ise yurt dışı temsilciliğine giderek çalışma izni vize ücretini ödemelidir.

Harç ve ücretler ödenmeden Türkiye’ye giriş yapan yabancıların çalışma izinleri geçerlilik kazanamayacaktır.

Yabancı yurda giriş yaptıktan sonra 30 GÜN İÇİNDE işverence sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi zorunludur.

Yurt İçi Başvuruları

Yabancının çalışma iznine yurt içinden başvurabilmesi için ön koşul Türkiye’de en az 6 AY SÜRELİ ve geçerliliği devam eden yasal ikamet izninin olmasıdır.

Bu tip yasal ikamet iznine sahip olmayan yabancılar Türkiye’ye yasal yollardan giriş yapsalar ve Türkiye’de bulunsalar bile yurt içinden çalışma izni başvurusunda bulunamayacaklardır.

Yurt içinden yapılacaklar başvurular doğrudan doğruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılacaktır.

Başvurular online çalışma izni başvuru sisteminden doğrudan bakanlığa yapılacaktır.

Süreli çalışma izni almak isteyen yabancılar için çalışma izin başvuruları Türkiye’deki işveren tarafından yapılacaktır.

Süresiz çalışma iznine başvuracak ya da bağımsız çalışacak olan yabancıların ise yabancı kimlik numaraları, KEP adresleri ve elektronik imzalarının olması gerekmektedir.

Tıpkı yurt dışı başvurusunda olduğu gibi burada da işverenin elektronik ortamda işveren kaydını oluşturması gerekmektedir.

İşveren, e-devlet üzerinden Yabancıların Çalışma İzni Otomasyon Sisteminde e-imzası ile işyeri kaydını oluşturabilmektedir.

Yapılan başvuru olumlu sonuçlandığında gerekli harç ve değerli kâğıt ödemeleri yine işverence yatırılır.

Yabancının çalışma izninin onay tarihinden itibaren işverenin 30 GÜN İÇİNDE sigortalı işe giriş bildirgesini vermek zorundadır.

Yine de belirtmek gerekir ki çalışma izni başvurusunda yalnızca yabancının durumu önem arz etmemektedir.

Yabancının çalışacağı iş yerinin de mevzuatta belirlenen birtakım şartları sağlaması gerekmektedir.  Bu şartları sağlamayan iş yerleri yabancı işçi çalıştıramamaktadır.

Daha Ayrıntılı Bilgi İçin Aşağıdaki İki Yazımızı Da Okuyabilirsiniz.

https://duralhukuk.com/blog-detay/turkiyede-calisma-iznine-nasil-basvurabilirim

https://duralhukuk.com/blog-detay/yabancilar-turkiyede-nasil-calisma-izni-alir