Marka, şirketlerin ürettikleri mal ve hizmetleri diğer şirketlerin ürettikleri mal ve hizmetlerden ayırt edilmesi için kullandıkları işaretler, şekiller, yazılar, sayılar ve benzeri görüntülenebilen ifadelerdir.
Mal ve hizmetlerini çeşitli görsel işaretlerle damgalayan şirketler kendi mal ve hizmetlerinin standart kalitesini, miktarını, sağlık uygulamalarını ve fiyatını müşterilerinin aklına kazır. Örneğin “McDonalds” markasını gören herkes dünyanın neresinde olursa olsun alacağı ürünün içeriğini, temizliğini, oturma düzenini, ödeme usulünü, fiyatlarını tahminen bilebilir. Markalar sayesinde şirketler kendi ürün ve hizmetlerinin standartlarını müşterilerine öğretir.
Markalar Türk Hukuku’nda koruma altına alınmıştır. Bu koruma Marka ve Patent Kurumu’na tescil edilmeyen markalar için de geçerlidir. Eğer bir işletme mal ve hizmetlerini görsel işaretlerle piyasadaki diğer mal ve hizmetlerden ayırt ettiyse bu marka hakkını Marka ve Patent Kurumu nezdinde tescilli bir marka haline getirmese dahi hukuken koruma altındadır.
Markası tescilli olsun veya olmasın marka hakkı ihlal edilen işletme aşağıdaki talepleri mahkemeden isteyebilir;
Marka avukatı sizin tescilli veya tescilsiz markalarınızı korumak amacıyla hukuken aksiyon alır. Marka hukuku kaynaklı alacakların tahsil edilmesi, mahkemeden tedbir kararı alınması, Marka ve Patent Kurumu nezdinde temsil ve danışmanlık faaliyetlerini marka avukatları yürütür. Özel uzmanlık gerektiren bu alanla ilgili ek bilgi talepleriniz için iletişim formumuzu doldurunuz.
Patentler buluş yapan kişilerin korunmasını amaçlar. Patent hakkı sayesinde buluş sahibi kendi buluşu sayesinde üretilebilecek mal ve hizmetlerin üretme, kullanma, satış veya ithal edilmesi ile ilgili söz sahibi olur. Patent hakkı yeni teknoloji üretilmesini destekler.
Patent hakları ihlal edilen kişi aşağıdaki davaları açabilir;
Tescilli veya tescilsiz Marka ve Patent haklarınızın korunması ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için linke tıklayınız.