Çocuğu Olmayan Kişinin Mirası Kime Kalır? Eş, Anne-Baba ve Kardeşler

Çocuğu Olmayan Kişinin Mirası Kime Kalır? Eş, Anne-Baba ve Kardeşler

Çocuğu Olmayan Kişinin Mirası Kime Kalır? Eş, Anne-Baba ve Kardeşler

Çocuğu olmayan kişinin mirası kime kalır sorusunun cevabı, miras bırakanın ölüm anında sağ olan yakınlarına göre değişir. Türk Medeni Kanunu, yasal mirasçıları "zümre" adı verilen akrabalık gruplarına ayırır. Miras bırakanın çocuğu, torunu gibi altsoyu yoksa miras ikinci zümreye, yani anne ve babaya ve onların altsoyu olan kardeşlere geçer. Sağ kalan eş ise her durumda bu zümrelerle birlikte mirasçı olur; çocuk olmadığında eşin payı mirasın yarısına çıkar.

Anne, baba ve kardeş de yoksa sıra büyükanne ve büyükbabalara gelir. Hiçbir yasal mirasçı bulunmazsa miras devlete kalır. Bu yazıda çocuğu olmayan kişinin mirasının eş, anne-baba ve kardeşler arasında nasıl paylaşıldığı, saklı paylar, vasiyetname imkânı ve çocuğu olmayan ikinci eşin miras hakkı örneklerle anlatılmaktadır.

Zümre Sistemi: Kimler Mirasçıdır?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, kan hısımlarını üç zümreye ayırır ve önceki zümrede mirasçı varsa sonraki zümre mirasçı olamaz:

  1. Birinci zümre (m.495): Miras bırakanın altsoyu, yani çocukları, torunları ve onların altsoyu.
  2. İkinci zümre (m.496): Anne ve baba ile onların altsoyu, yani kardeşler, yeğenler ve onların çocukları.
  3. Üçüncü zümre (m.497): Büyükanne ve büyükbabalar ile onların altsoyu, yani amca, hala, dayı, teyze ve onların çocukları.

Sağ kalan eş bu zümrelerin içinde yer almaz; Kanun'un 499. maddesine göre hangi zümre mirasçıysa onunla birlikte mirasçı olur. Evlat edinilmiş çocuk da altsoy sayıldığından, evlatlığı bulunan kişi miras hukuku bakımından çocuksuz kabul edilmez.

Eş ile Anne ve Baba Birlikte Mirasçıysa

Çocuğu olmayan ve evli olan bir kişi öldüğünde, Türk Medeni Kanunu'nun 499. maddesine göre sağ kalan eş mirasın yarısını alır. Kalan yarı, 496. maddeye göre ikinci zümreye kalır ve anne ile baba arasında eşit paylaşılır. Böylece eş 1/2, anne 1/4, baba 1/4 oranında mirasçı olur.

Anne veya baba daha önce ölmüşse

Miras bırakandan önce ölmüş olan anne veya babanın payı, halefiyet yoluyla onun altsoyuna, yani miras bırakanın kardeşlerine geçer. Kardeşlerden biri de ölmüşse onun payı çocuklarına, yani yeğenlere kalır. Örneğin baba önceden vefat etmişse babanın 1/4'lük payı, babanın çocukları olan kardeşler arasında eşit paylaşılır.

Ölen ebeveynin miras bırakan dışında hiç altsoyu yoksa, Kanun'a göre bir tarafta mirasçı bulunmadığı için o tarafın payı da diğer taraftaki mirasçılara geçer. Örneğin baba önceden ölmüş ve miras bırakanın baba tarafından kardeşi yoksa, babanın payı annenin tarafına kalır.

Üvey kardeşlerin durumu

Anne bir veya baba bir kardeşler, yalnızca ortak oldukları ebeveynin payından mirasçı olur. Örneğin yalnızca babası ortak olan bir kardeş, babanın payından tam kardeşlerle birlikte pay alır; annenin payından ise pay alamaz.

Paylaşım Örnekleri Tablosu

Aşağıdaki tablo, çocuğu olmayan ve geride 1.200.000 TL değerinde tereke bırakan bir kişinin mirasının farklı durumlarda nasıl paylaşılacağını gösterir:

Sağ kalan yakınlarPaylaşım
Eş, anne ve babaEş 600.000 TL; anne 300.000 TL; baba 300.000 TL
Eş, anne ve iki kardeş (baba önceden ölmüş)Eş 600.000 TL; anne 300.000 TL; kardeşlerin her biri 150.000 TL
Eş ve iki kardeş (anne ve baba önceden ölmüş)Eş 600.000 TL; kardeşlerin her biri 300.000 TL
Anne ve baba (eş yok)Anne 600.000 TL; baba 600.000 TL
Yalnızca iki kardeş (eş, anne ve baba yok)Kardeşlerin her biri 600.000 TL
Eş ve büyükanne-büyükbabalar zümresiEş 900.000 TL; üçüncü zümre 300.000 TL
Yalnızca eş (üç zümrede de kimse yok)Eş 1.200.000 TL

Tablodaki hesaplar, kardeşlerin tam kardeş olduğu ve vasiyetname bulunmadığı varsayımına dayanır.

Anne, Baba ve Kardeş Yoksa: Büyükanne ve Büyükbabalar

İkinci zümrede hiç mirasçı yoksa, Türk Medeni Kanunu'nun 497. maddesine göre miras üçüncü zümreye geçer. Bu durumda sağ kalan eş mirasın dörtte üçünü, büyükanne ve büyükbabalar ile onların altsoyu ise dörtte birini alır. Büyükanne ve büyükbabalardan biri ölmüşse payı kendi altsoyuna geçer.

Ancak sağ kalan eş mirasçıysa, üçüncü zümrede halefiyet büyükanne ve büyükbabaların çocuklarıyla, yani amca, hala, dayı ve teyzeyle sınırlıdır; kuzenler bu durumda mirasçı olamaz. Üç zümrede de mirasçı yoksa mirasın tamamı sağ kalan eşe kalır. Ne eş ne de kan hısımı mirasçı bulunuyorsa, Kanun'un 501. maddesine göre miras devlete geçer.

Çocuğu Olmayan İkinci Eşin Miras Hakkı

Uygulamada sıkça sorulan bir konu, miras bırakanla ortak çocuğu olmayan ikinci eşin miras hakkıdır. Kanun, ilk eş ile ikinci eş arasında bir ayrım yapmaz; ölüm anında geçerli bir evlilik varsa sağ kalan eş yasal mirasçıdır. Eşin payını belirleyen, ortak çocuğun olup olmaması değil, miras bırakanın altsoyunun bulunup bulunmamasıdır.

  • Miras bırakanın önceki evliliğinden çocukları varsa, ikinci eş mirasın dörtte birini alır; kalan dörtte üç çocuklar arasında paylaşılır.
  • Miras bırakanın hiç çocuğu yoksa, ikinci eş ikinci zümreyle birlikte mirasın yarısını alır.
  • İkinci eşin önceki evliliğinden olan çocukları, miras bırakanın altsoyu olmadıkları için evlat edinilmedikçe mirasçı olamaz.

Bu konuda ayrıntılı bilgi için ikinci eşin çocuklarının miras hakkını anlatan yazıyı inceleyebilirsiniz.

Saklı Pay ve Vasiyetname ile Miras Bırakma

Çocuğu olmayan kişi, mirasının bir bölümünü vasiyetname veya miras sözleşmesiyle dilediği kişiye bırakabilir. Ancak bazı mirasçıların saklı payı vardır ve bu paylar kural olarak ihlal edilemez. Türk Medeni Kanunu'nun 506. maddesine göre:

  • Anne ve babadan her biri için saklı pay, yasal miras payının dörtte biridir.
  • Sağ kalan eş için saklı pay, altsoy veya ana-baba zümresiyle birlikte mirasçı olduğunda yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde dörtte üçüdür.
  • Kardeşlerin saklı payı, 5650 sayılı Kanun'la 2007 yılında kaldırılmıştır.

Bu nedenle anne ve babası ölmüş, eşi olmayan ve yalnızca kardeşleri bulunan bir kişi, mirasının tamamını vasiyetnameyle kardeşleri dışında birine bırakabilir. Saklı payı zedelenen mirasçı ise tenkis davası açarak payını isteyebilir.

Eşin Mal Rejiminden Doğan Hakkı ve Konut Talebi

Sağ kalan eşin miras payı, mal rejiminden doğan alacağından ayrıdır. 1 Ocak 2002'den sonra edinilen mallar bakımından eşler arasında yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanır. Miras paylaşımından önce mal rejimi tasfiye edilir; eşin katılma alacağı ayrıldıktan sonra kalan değer tereke olarak mirasçılar arasında paylaşılır.

Ayrıca Türk Medeni Kanunu'nun 652. maddesine göre sağ kalan eş, ölen eşle birlikte yaşadığı konut ve ev eşyası terekeye dahilse, miras payına mahsup edilmek üzere bunlar üzerinde kendisine mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir. Haklı sebeplerin varlığı hâlinde mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınabilir.

Mirasçılık Belgesi ve Mirasın Reddi

Mirasçıların tereke üzerinde işlem yapabilmesi, örneğin banka hesaplarına ulaşabilmesi veya tapuda intikal işlemi yaptırabilmesi için mirasçılık belgesi (veraset ilamı) alması gerekir. Türk Medeni Kanunu'nun 598. maddesine göre bu belge, mirasçıların istemi üzerine sulh hukuk mahkemesince veya noterlikçe verilir. Belgede her mirasçının payı oranlar hâlinde gösterilir.

Miras bırakanın borçları mal varlığından fazlaysa mirasçılar mirası reddedebilir. Kanun'un 606. maddesine göre ret süresi üç aydır ve yasal mirasçılar için kural olarak miras bırakanın ölümünü öğrendikleri tarihten başlar. Ret beyanı sulh hukuk mahkemesine yapılır. Reddeden yasal mirasçının payı, o kişi miras bırakandan önce ölmüş gibi diğer hak sahiplerine geçer; bu nedenle örneğin anne ve babanın mirası reddetmesi hâlinde kardeşler mirasçı konumuna gelebilir.

Sık Sorulan Sorular

Çocuğu olmayan kişinin mirası kime kalır?

Eşi varsa eş mirasın yarısını alır; diğer yarı anne ve babaya, onlar önceden ölmüşse kardeşlere ve yeğenlere kalır. Eş yoksa mirasın tamamı ikinci zümreye geçer.

Çocuğu olmayan ikinci eşin miras hakkı var mı?

Evet. Ortak çocuğun olmaması eşin mirasçılığını etkilemez. Miras bırakanın önceki evliliğinden çocukları varsa ikinci eş mirasın dörtte birini, hiç çocuğu yoksa yarısını alır.

Çocuğu olmayan kişinin mirası kardeşlere kalır mı?

Anne veya baba önceden ölmüşse, onların payı kardeşlere geçer. Anne ve baba sağsa kardeşler mirasçı olamaz. Eş varsa kardeşler en fazla mirasın yarısını paylaşır.

Boşanma davası sürerken eş ölürse eş mirasçı olur mu?

Kural olarak evlilik ölümle sona erdiği için sağ kalan eş mirasçıdır. Ancak Türk Medeni Kanunu'nun 181. maddesine göre ölen eşin mirasçılarından biri davaya devam eder ve sağ kalan eşin kusuru ispat edilirse, sağ kalan eş mirasçı olamaz.

Kimsesi olmayan kişinin mirası kime kalır?

Eşi ve üç zümrede de kan hısımı bulunmayan kişinin mirası devlete geçer. Kişi, sağlığında vasiyetname düzenleyerek mirasını dilediği kişi veya kuruma bırakabilir.

Özet

  • Çocuğu olmayan kişinin mirası anne-baba zümresine ve sağ kalan eşe kalır.
  • Eş, anne-baba zümresiyle birlikte mirasın yarısını alır.
  • Önceden ölen anne veya babanın payı kardeşlere ve yeğenlere geçer.
  • İkinci zümre yoksa eş dörtte üç alır; üç zümrede de kimse yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
  • Çocuğu olmayan ikinci eş de yasal mirasçıdır; payı miras bırakanın altsoyuna göre belirlenir.
  • Kardeşlerin saklı payı yoktur; vasiyetnameyle mirasın paylaşımı değiştirilebilir.

Mirasçılık belgesi alınması, miras paylarının hesaplanması, vasiyetname hazırlanması ve tenkis veya ortaklığın giderilmesi davaları konusunda Dural Hukuk'tan destek alabilirsiniz. Dural Hukuk'a 0535 260 74 54 numaralı telefondan veya iletişim sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır; somut durumunuz için bir avukata danışmanız önerilir.

Hazırlayan: Dural Hukuk