Cismani zarar genel bir tanımla ifade edilecek olursa vücutta meydana çıkan zararları ifade etmek olarak tanımlanır. Cismani karar kavramı hukuk sistemimizde Türk Borçlar Kanunu altında düzenlenmiştir. Türk Borçlar Kanunu 54. maddesinde düzenlenmiştir.
Cismani zarardan kasıt maddi olarak meydana gelen kayıplar ve bu kayıplar doğrultusunda kişinin mahrum kaldığı kazançlar, elde edemediği menfaatler şeklinde genel bir yorum katmak da mümkündür.
Cismani zarar kanun düzenlemesi gereğince dört ana başlıktan oluşmaktadır. Bunlar Sırasıyla;
Cismani zararın kapsamına giren tedavi giderleri ve kazanç kayıpları çoğunlukla bedensel zararlarda ortaya çıkar. Kişinin vücudunda meydana gelen hasardan dolayı ortaya çıkan zarar türü de demek mümkündür.
Cismani zarar tanımı altında yer alan tedavi giderleri somut olarak hesaplanmaktadır. Hastane masrafları, tedavi giderleri, bakım ve iyileşme ücretleri gibi harcamalar tedavi gideri kapsamındadır ve cismani zarara sebep olan haksız taraftan tazmin edilmesi mümkündür.
Kanunda sayılan diğer cismani zarar türleri ise ancak mahkemede dava açıldığında hesaplanabilmektedir. Yüksek mahkemenin benimsediği hesaplama tabloları ile "kişinin yaşı, bedeninde ortaya çıkan işgücü kaybı, vücut fonksiyonlarının zayıflığı ve cinsiyeti" gibi özellikler göz önüne alarak bilirkişi tarafından hesaplanmaktadır.
Bedensel zararın kapsamında yer alan zararlar yaralanma, sakatlanma, trafik kazası, iş kazası sonucu engelli kalma şeklinde örneklendirilebilir. Kusuru nedeniyle zarara sebep olan kişi/kurumdan sebep olduğu zarar talep edilebilir.
Cismani zarar nedeniyle meydana gelen zararlarda manevi tazminat istemek mümkündür. Zarar meydana geldikten sonra zarara uğrayan kişinin duyduğu;
neticesinde manevi tazminat talep edebilir.
Türk Borçlar Kanunu 56. maddesi doğrudan beden bütünlüğü zarara uğrayan kişinin manevi tazminat hakkını düzenler. Hâkim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir.
Herhangi bir kaza sonucunda vücudunda kırık meydana gelen kişinin tazminat talep etmesi mümkündür. Ancak bu durumda ne kadar tazminat alacağını söylemek oldukça zordur. Zira kırığın nerde olduğu, kaç yaşında meydana geldiği dahi tazminat tutarını etkilemektedir.
Tazminat miktarının hesaplanmasında cismani zararlar bakımından uzman bir avukata danışmak faydalı olacaktır. Avukat eşliğinde tazminatınızı talep etmek sizin lehinize olacak ve tazminat tutarınızın daha yüksek olmasına katkı sağlayacaktır.
Her tazminat alacağında olduğu gibi cismani zarar tazminatlarında da mahkeme tarafından yargılama yapılmaktadır. Çok nadir durumlarda tarafların mahkemeye gitmeden arabuluculuk ya da sulh yoluyla anlaştığı görülmektedir.
Mahkeme sürecinde yapılan yargılamalarda bilirkişi hesaplamaları ve SGK dan alınan sağlık durumu belgeleri ile süreç takip edilmektedir. Bu süreçte alanında nitelikli bir avukat ile çalışmak tazminat tutarına erişme hızını arttıracaktır.
Cismani tazminat talep edebilmeniz için meydana gelen bedensel zarardan dolayı muhakkak kusurlu davranış ile arasında nedensellik bağı olması gerekmektedir. Zarara sebep olan kişinin kusurlu davranışı oranında tazminata hükmedilecektir.
Tazminatların nasıl hesaplanacağı ve talep edilebileceği hakkındaki detaylı makalemizi okumanız zihninizde daha iyi oturmasına sebep olacaktır.
Ücretsiz avukat tutmaya uygun olup olmadığınızı öğrenin.